Goede voornemens 1: Stoppen met drinken

Wij stellen vast dat deze eerste dagen van januari de website druk wordt bezocht. Ook de pagina omtrent opstellingen en verslaving. Wij richten ons vooral op alcohol, op drankverslaving dus. Teveel drinken is een vorm van overleven en tegelijkertijd is het een vorm van langzaam dood te gaan. Mensen die drinken verliezen intimiteit en relaties, verliezen werk, verliezen gezondheid, en gaan nog meer drinken, en, ook al is het verliezen, ze blijven ondertussen wel in leven …

Uit de contacten met mensen die drinken, blijkt dat stoppen met alcohol heel moeilijk is. Velen willen het echt, een minderheid lukt erin. En als je dan stopt met drinken, wat komt er dan in de plaats? We horen van mensen dat ze heel veel baat hadden bij een familieopstelling. Vanuit dit perspectief werken we niet met “alcoholisten”, wij werken wel met mensen bij wie “alcohol in de familie zit”.  Verslaving, zoals vele psychische en psychiatrische ziektebeelden, heeft ooit bijgedragen om een zeer ernstige, zeer ingrijpende, tot zelfs traumatische gebeurtenis te (ver)dragen en te overleven. Later is het op zich gaan leven. Maar ooit was het een overlevingsstrategie.

Stoppen met drinken, is hard werken. Ben je verslaafd, dan moet je dit werk zelf doen. Niemand kan het in jouw plaats. Je kan je wel laten bijstaan. Er bestaan allerlei goede begeleidingsvormen om je eigen persoonlijk leven ter hand te nemen. Er is telkens veel “présence” nodig: krachtig je verantwoordelijkheid opnemen in het hier en nu.
De kans op slagen wordt merkelijk groter wanneer ook een beweging gemaakt wordt in de dimensie van de familie, op de collectieve, systemische laag. Hiervoor kan je een opstelling komen doen.

We werken op zaterdagen. Er is koffie, thee en water voorzien. Voor ’s middags breng je zelf je boterhammen mee. Ook pantoffels. Onthaal om  09.00 u. We beginnen om 09.30 en werken tot ongeveer tot 17.00 in de De Speelhoeve, Vremdse steenweg 237, Boechout-Vremde.
De eerste jaarhelft 2014 werken we de zaterdagen 18/1, 15/2, 15/3, 26/4, 24/5 en 21/6.

Wil je graag een gesprek vooraf, en wil je nadien nog nazorg, bel even en we bekijken het. Wil je een opstelling doen, wil je eens komen kijken, wil je eerst als representant meedraaien om de kracht van het systemisch veld aan den lijve te ondervinden, stuur een mailtje.

Van harte welkom.

 

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *