Driedaagse Yoga en Familieopstellingen 2, 3 en 4 augustus 2023

“Bestemming en levensenergie”

Energie die stroomt.
In deze driedaagse gaan we voor bestemming, voor thuiskomen, voor verbinding, liefdevolle intimiteit en innerlijke vrede. We gaan ook voor levensenergie, plezier en ongebruikt potentieel. En we doen dit met systeem- en familieopstellingen (SFO) en yoga, oude en diep-ge-aarde wegen die hun bijzonder nut bewezen hebben.
Vreemd in deze tijd?  Meer en meer energieke, intelligente en gemotiveerde mensen dreigen af te haken.  Ze verliezen hun goesting. Ze zijn ook moe. Het lijf wil niet mee en de geest is zo rusteloos. Unheimlich, ontheemd, ontworteld….
In onze tijd wordt ons voorgehouden dat alles, waaronder ook het geluk en de liefde, maakbaar en controleerbaar is, op voorwaarde dat je er maar hard genoeg je best voor doet. We kijken dan ook naar ons leven vanuit het perspectief: wat wil ik van het leven? Wat wil ik met mijn leven doen? Wat wil ik van mijn leven maken …?
In deze driedaagse stellen we deze vragen vanuit een ander perspectief. Niet vanuit het ik, maar vanuit het leven: wat wil het leven van mij? Wat wil het leven met mij doen? Waarvoor ben ik hier? Welke opdracht is er voor mij weggelegd? Dit zijn heel andere vragen. En de antwoorden zijn niet alleen anders, maar ook van een compleet andere orde. Het gaat hier om missie en bestemming. Bestemming is een plaats of een zijnstoestand waarin we kunnen aankomen, thuiskomen, energie voelen stromen en omzetten in zinvolle creaties. Het gaat hier om heel ons zijn, om heel ons leven. Het gaat om het ge-heel. Om het heel zijn. Zo omvat het liefde en vriendschap, (bij wie zou ik kunnen thuiskomen?), creativiteit en werk (met wat zou ik kunnen bijdragen tot het geheel?) en bidden en spiritualiteit (welk groter geheel biedt mij innerlijke vrede?).
Wie zich aan deze missie en bestemming overgeeft, voelt ook dat energie gaat stromen. Levensenergie. Energie van een andere orde dan die ons wordt voorgehouden in allerlei magazines en artikels over gezondheid en psychologie. Energie die vrijuit opborrelt, die gul is, die zich met liefde laat nemen, die vrijheid en plezier brengt als uit een onuitputtelijke bron.
Geeft je lijf aan dat er iets niet in orde is (moedeloos, moe, uitgeblust, pijn, …), ben je alleen en ook eenzaam (intieme relaties lukken steeds opnieuw niet), kan je professioneel niet oogsten ook al investeer je zoveel, ben je depressief en heb je er geen zin (meer) in en heb je al veel geprobeerd zonder echte verandering, dan wacht deze driedaagse op jou !

Systeem- en familieopstellingen: energiek en in de juiste richting.
Door SFO worden we vrijer van collectieve dynamieken die schuilgaan achter het onvermogen om onze missie en bestemming te vinden, levensenergie door ons heen te laten stromen en onze plek te vinden in wat ons overspant. Opstellingen laten toe dat we vrijkomen uit de beperkende en obstructieve dynamieken en (eindelijk) patronen kunnen doorbreken waar we al lang mee worstelen. Zo betekent een SFO vaak een sprong vooruit in een groei-, helings- of genezingsproces.
Met SFO betreden we het systemisch veld dat, net al yoga, zo oud is als de mensheid. Genezers, sjamanen, tovenaars bedien(d)en zich van de energie en informatie die in familie- en systeemopstellingen vrijkomt.
In deze driedaagse gaan we vooral in groepen van 4 of 5 met elkaar verhelderende systemische bewegingen maken, met een systematische opbouw, omtrent bestemming, levensenergie en potentieel.  Zo wordt de oogst voor ieder het grootst. Uiteraard doen we ook enkele opstellingen.

Yoga en systemisch werk: een unieke, levenswekkende combinatie
Tijdens de yogasessies zal de focus liggen op het ademen. Ademen verbindt met de levensenergie (chi, prana) en door de meditaties wordt onze bestemming meer helder.  Yogapraktijk maakt ons lichamelijk, geestelijk en emotioneel meer vrij en we voelen de levensenergie stromen. Dit betekent dat we terug in verbinding komen met en bewust worden van ons lijf, en er ook naar durven luisteren. Dus meer uit ons hoofd en in ons lijf.  We brengen zo ons zenuwstelsel tot rust. We komen aan in “hier en nu”. We connecteren geest en lichaam.
En ont-moeten zo ook wat ons lichaam allemaal opgeslagen heeft, bedekt en weggedrukt (trauma), om ons alzo te beschermen en te laten overleven. Tegelijkertijd houdt deze strategie ons tegen om ons over te geven aan levensenergie en de bestemming die op ons wacht.
Kernbeweging is inderdaad de overgave en het durven opgaan in een groter geheel.
We doen dit met als basis Hatha yoga. Een rustige yogavorm die de brug, verbinding en balans tussen lichaam en geest versterkt, tussen yin en yang, de mannelijke en vrouwelijke energie, zon en maan, de linker- en rechter hersenhelft. Deze yogasessies zijn voor iedereen en ieder lichaam. Vol liefde, bewustzijn en respect voor eigen grenzen en mogelijkheden.

Samen een gedragen ruimte creëren om in te leren en te groeien.
Tijdens de sessies groeit ons vermogen onze bestemming helder te krijgen en ons over te geven aan de levensenergie en onbekend potentieel te zien. Het groeiproces dat  zichtbaar wordt vraagt om moed, oefening, discipline, krijgerschap. Tijdens deze drie dagen maken we samen een “holding space” waarin ieder in contact kan komen met echte levensenergie en de roep van zijn bestemming. Drie dagen waarin we naar ons leven kijken, ons door iets groters dan onszelf laten raken, en energie en wijsheid opdoen om dit vast te pakken en vrij en gepast vorm te geven. Met veel stilte en humor ook. Waar plaats is voor blijheid en vreugde. Dagen dat er diep geademd kan worden en dat de levensenergie in ieder van ons, iedere man en vrouw, voelbaar wordt en richting krijgt.
Yoga is wijsheid. Het laat ons toe te ont-dekken wat mag achtergelaten worden. Hoe diep het zich ook geworteld heeft in ons zijn. Systeem- en Familieopstellingen hebben ook iets van deze wijsheid: zij maken ons nederig, nodigen ons uit om de roep van onze bestemming te volgen ons over te geven aan de levensenergie. En door zelf echt te leven ,het leven zelf te eren.

Praktisch
Woensdag 2, donderdag 3 en vrijdag 4 augustus, in de Speelhoeve, Vremdesesteenweg 237 te Vremde-Boechout.  Onthaal om 09:00u. Start 09:30 en we eindigen rond 18:00u. Vrijdag 16:00u.
Iedereen kan deelnemen, ongeacht je ervaring met SFO of je beweeglijkheid en niveau in Yoga. Losse kledij is aangewezen. Alle materiaal is aanwezig.
Iedere dag begint en eindigt met een yoga of chi-flow sessie. Daartussen doen we sessies met systemische bewegingen en/of een familieopstelling. Tijdens één sessie gaan we een schilderij maken.
Heerlijke gezonde lunch, fruit, koffie, thee en water zijn voorzien. Gelieve specifieke dieetwensen als glutenvrij, lactosevrij… bij inschrijving door te geven.
Prijs all in: 374€ voor wie het met een vervangingsinkomen moet doen, 424€ voor wie werkt en 487€ voor mensen met een bedrijf. Inschrijven met een mailtje. Verdere info en factuurtje volgen dan.
De prijs mag geen belemmering zijn om deel te nemen. In alle discretie te bespreken met Claeren of Johan .

Begeleiding:
Claeren Smets is van basisopleiding leerkracht lichamelijke opvoeding. Zij werkt als ademcoach en gediplomeerd practioner van de triggerpoint- en pijn-reset-methode. Hier ligt de focus op heling van emotioneel trauma, chronisch pijn, vermoeidheid, angsten en lusteloosheid. Zij combineert diverse yogastromingen in functie van het herstelproces. Contacteren via mail: claeren.breathebloom@gmail.com, insta: breatheandbloom.be of tel: 0032 497 37 47 04
Johan Smets is psychotherapeut, homoeopaat en systeem- en familieopsteller. Contacteren via mail:  johan.smets@huisvanverbinding.be of  0032 496 86 41 48
Riet Rooms: echtgenote en moeder van. Ze is ervaringsdeskundige wat het systemisch werk betreft,  beoefent yoga en houdt ervan mensen te verrassen met haar frisse en gezonde catering.

Van harte welkom.
Claeren, Riet en Johan.