Loopbaancoaching: met plezier jouw bijdrage doen.

Het doet deugd als het op het werk goed gaat en plezant is. Als je je ding kan doen en je ziel erin kan leggen. Als je er met je hart bij bent. Dat geeft energie, inspiratie, goesting. Het mag ook nog behoorlijk betaald worden… Gezondheidsonderzoek wijst hoe langer hoe meer op het belang van een gezonde houding tegenover werk: velen betalen een hoge prijs aan levenskwaliteit voor de carrière.  Een juiste balans vinden tussen werk en privé, arbeid en vrije tijd is aangewezen, maar niet altijd even eenvoudig.

Soms vraagt het ook om een verandering, stoppen met wat je bezig bent en een andere richting inslaan. Dit kan verschillende vormen aannemen. Je kan binnen je huidig bedrijf een andere functie beogen. Anderen komen tot de conclusie dat het beter is om naar een andere werkgever uit te zien.  En weer anderen gaan opleiding en vorming volgen om  die job te kunnen doen waar ze echt warm voor lopen.

Methodiek en principes

Je hebt een vier- tot zevental gesprekken met je coach.

Wezenlijk voor de loopbaancoaching is stilstaan bij je werkleven en je hierover bez-“innen”. Hoe dieper je ingaat op de oefeningen die je aangeboden worden (vooral de oefeningen omtrent je levensdroom en je levensloop) hoe groter de kans dat je je in de juiste richting oriënteert en de juiste stappen zet.

De opdracht van de coach is om samen met jou een proces op gang te brengen dat leidt naar een goede richting voor je werkleven.  De concrete invulling ervan (jezelf administratief in orde brengen, je privéleven wat tot rust laten komen, je gezondheid verzorgen, vacatures zoeken, een cv maken en solliciteren, een opleiding kiezen, ontwikkelingswerk doen …) zijn jouw verantwoordelijkheid. De coach kan je hierbij wel advies geven.

Waar nodig kan naar meer gespecialiseerde begeleiding worden verwezen.

Mogelijke thema’s in het traject

De kracht van verlangen: wat wil ik echt?
Wat is mijn levensdroom, wat wil ik nog realiseren, wat wil ik van dit leven maken en wat wil ik er nog van nemen? Waar zit mijn passie, mijn drive? Hoe geef ik dat vorm in mijn werk? Welke ontwikkelingsweg zou goed zijn voor mij?

Levensloop en leercurve: wat breng ik mee?
Wat kwam ik zoal tegen in mijn levensloop? Bij iedere levensfase horen bepaalde opdrachten. Niet altijd kunnen die worden opgenomen en wat dan?  Kunnen of moeten die worden ingehaald? Vaak hebben we heel veel geleerd en zijn we dat vergeten. Daarom kijken we naar : waar, wanneer en hoe heb ik wat geleerd en over welke competenties beschik ik nu? Welke aspecten van mijn opleiding (en) en werkervaring heb ik benut en geïntegreerd en welke niet?  Wat kan worden hersteld ? Wat kan ik beter loslaten?

Waar ben ik gewoon goed in zoals ik ben?
Welke karaktereigenschappen en zijnskwaliteiten breng ik mee en hoe spelen ze mee in mijn werksituatie? Wat is hun kracht, wat is hun schaduwzijde? Hoe werkt dit in mijn verbinding met klanten en collega’s? Wat met leiderschap? Luister ik naar mijn lichaam? Hoe gevoelig ben ik voor stress en is er een risico voor burn-out?

Welk zou mijn bijdrage aan het geheel kunnen zijn ?
Bijkomend bij de vraag: wat wil ik met werk in mijn leven, is hier de vraag: wat wil het leven met mij, en welke vorm zou dat kunnen aannemen als werk?
Wellicht vreemd, maar in deze vraag komen bovenstaande perspectieven samen en komen we tot een beeld van een tijdsbesteding die ons fit en gezond houdt, onze goesting voedt en  levensvervulling en plezier brengt. Op weg naar duurzaamheid dus.

Welke prijs hangt hieraan vast? 
Alles in het leven heeft een prijs. Wat is het je waard om met jouw eigenste zijn een bijdrage tot het geheel te doen?

Welke stappen zet ik nu en hoe ga ik daarna verder?
En welk zou vandaag een goede eerst(e) stap(je) zijn? Tijdens de coaching maken  we een persoonlijk ontwikkelingsplan op dat energie geeft en aanzet tot ontwikkeling. In dit gesprek wordt het proces geschetst. En maken we goede afspraken.

Praktisch:
In principe doen we een thema per gesprek. We werken op afspraak. Kun je niet op je afspraak zijn, dan verwittig ruim vooraf.

 

De loopbaancoaching doen we in onderaanneming voor Pygmalion. VDAB schept het kader waarbinnen dit kan gebeuren, voorziet in de fondsen,  en kijkt nauwgezet toe op de deontologie en kwaliteit.
Klik op loopbaancheques om ze aan te vragen.